Wat is het eigenlijk precies? In de basis is Forest Bathing een begeleide wandeling in de buurt van bomen met het bewezen vermogen om de gezondheid te verbeteren. Tijdens Forest Bathing sessies begeleidt de gecertificeerde gids je door een reeks van ‘intvitations’ die je erbij helpen minder hard te gaan, die de zintuigen laten ontwaken en je instaat stellen op een heel persoonlijke manier contact te maken met de natuur. Sommige deelnemers ervaren gewoon plezier, rust en stilte. Voor anderen is het een ingrijpende ervaring die hen weer in contact met hun ware zelf brengt. In de praktijk combineren we bij Forest Bathing de herstellende eigenschappen van de natuur om je heen met aspecten van mindfulness. Dit heeft een positief effect op hoe je je voelt, vermindert stress, verbetert de concentratie en maakt creativiteit los. Het is een aantoonbaar goed middel bij depressies en onrust. Afgezien van de voordelen van ontspannen lichaamsbeweging, kan Forest Bathing je immuunsysteem stimuleren, het herstel na ziekte versnellen en je bloeddruk verlagen.

Wat Forest Bathing zeker niet is. Forest Bathing is geen zware wandeling. Het is geen workout, je buikspieren zullen waarschijnlijk niet sterker worden. We leren je ook geen wetenschappelijke namen van dieren, planten of bomen. Dat laten dat over aan de boswachters, botanici en boomverzorgers.

Hoe vaak moet ik Forest Bathing gaan doen? Elke keer dat je in het bos of in de natuur bent, of het nu een geleide ervaring is of gewoon een wandeling maakt, is je tijd goed besteed.

Is het niet gewoon hetzelfde als een lekkere boswandeling? Het is zoveel meer dan dat. En afhankelijk van hoe je je voelt tijdens de wandeling, ook zoveel minder. Een wandeling in de natuur is iets dat we van harte aanbevelen; het is ongetwijfeld goed voor je. Forest Bathing brengt je naar een ander niveau van bewustzijn. Het gebruikt mindfulness- en meditatietechnieken om je zintuigen te openen voor de natuurlijke wereld. De ervaring kan transformatief zijn. En Forest Bathing is ook zoveel minder dan een wandeling.Om te beginnen is er geen agenda. Het is geen natuur les of fysieke uitdaging. Je leert geen namen van planten en telt geen stappen. Het is voldoende om gewoon in het moment te zijn.

Waarom heb ik een gids nodig? Dat is een goede vraag. We kunnen thuis yoga, meditatie of pilates doen met behulp van video en handige apparaten. En toch gaan miljoenen mensen nog steeds naar de studio. Waarom? Omdat het samen doen met anderen een gevoel van gemeenschap creëert. De Forest Bathing sessies steunen behalve op de herstellende eigenschappen van de natuur, ook op de gedeelde ervaring als een groep.

Kan iedereen een Forest Bathing programma leiden? Nee. De gidsen en programma’s van de Association of Nature and Forest Therapy (AFNT in het kort) hebben een intensieve opleiding voor natuur- en forest bathing gedaan. Er zijn maar weinig mensen die deze kwalificaties hebben. Gidsen worden stevig getraind om ervoor te zorgen dat u kunt genieten van de volledige zintuiglijke ervaring van Forest Bathing. De gidsen zijn echter geen therapeuten. We zijn gewoon gidsen – de natuur zelf is de therapeut.

Maar hoe verschilt dit van andere therapieën in de natuur? Forest Bathing sessies worden uitgevoerd onder leiding van gecertificeerde ANFT-gidsen, die de hoogste norm garanderen. Forest Bathing sessies zijn op unieke manier toegankelijk gemaakt voor een breed palet aan deelnemers uit alle maatschappelijke geledingen en het bedrijfsleven.